donderdag, oktober 05, 2006

“Living on the edge” kan u echt geld opleveren

Waar in een woongebied kunt u de interessantste investeringen doen? Eenvoudig, goedkoop kopen aan de grens van heel gevraagde, dure woonkernen. Lijkt simpel, maar waar liggen de denkbeeldige grenzen? Als je te ver van de denkbeeldige grens koopt, kan het zijn dat het te lang duurt eer je investering de gewenste opbrengst oplevert. Hoe dichter je bij de denkbeeldige grens koopt hoe sneller je mooie winsten kunt maken.
Om de grens te bepalen ga je zo te werk. Ga op zoek naar de woonkernen waar de vraag het grootst is, de prijzen het hoogst zijn en het aanbod niet meer kan groeien. Dit is het eenvoudigste onderdeel van het verhaal, want iedereen kent wel de dure kernen. Nu komt het erop aan research te doen in de grenszones. Het is van het uiterste belang de prijzen uit te zetten op een landkaartje zodat u een goed overzicht krijgt. Nu kan u een goed beeld krijgen waar de grote prijsverschillen zitten en kunt u vlot de grens bepalen. Als u gelijkaardige panden ziet die op enkele honderden meters van elkaar liggen (ook in vogelvlucht) die een 20 tot 40% of meer verschillen in prijs, dan weet u dat u de grens gevonden heeft.

Dit artikel kwam er eigenlijk naar aanleiding van een vaststelling die ik deed in de vastgoedmarkt in Knokke-Zoute, de markt waar ik actief ben. Graag wil ik je mijn vaststellingen daarover ook meegeven. Alle vastgoed in Knokke in relatief duur, maar iedereen zal het met me eens zijn dat het Zoute de “duurste woonkern”is. De grenzen zijn eigenlijk vrij beperkt omdat de golf eigenlijk een groot deel van de grens van het “dure” Zoute bepaald. Bijvoorbeeld één van de grenzen ligt tussen de Lippenslaan en de Kustlaan, hier heb ik kunnen vaststellen dat twee gelijkaardige appartementen die in dezelfde straat schuin tegenover elkaar meer dan het dubbel kosten! Concreet: een appartement van 87m² aan 400 000 € in zeer goede staat, aan de overkant van de straat een appartement van 90 m² aan 950 000€, toegegeven in iets betere staat, maar zeker niet in die mate dat het “luttele” prijsverschil van 550 000€ te verantwoorden is! Nog talrijke dergelijke voorbeelden, maar heeft weinig zin dit hier allemaal op te sommen. Ik zou zeggen ga zelf op onderzoek, met wat geduld zult u zeker beloond worden.